Witajcie!
Dziś szybko i krótko - wyniki rozdania.
Nagrodę w postaci szklanek i łyżeczek otrzyma wylosowana spośród wszystkich zgłoszeń
Gratuluję!
Oto przepis, jakim podzieliła się ze mną Zwyciężczyni:
Dietetyczne naleśniki
z truskawkami
Przepis na dietetyczny naleśnik
3/4 szkl mąki gryczanej
1/4 szkl mąki ryżowej lub kukurydzianej
cukier waniliowy (ok łyżeczki)
1/2 szkl mleka
1/2 szkl wody mineralnej mocno gazowanej
1 jajko
łyżka oleju
Wszystkie składniki wymieszać, usmażyć tradycyjne naleśniki (ja smażę na dużej
patelni 28 cm, wychodzi mi przeważnie 6 sztuk z tej proporcji)
"Farsz"
truskawki, cukier waniliowy (reszta z ciasta)
Truskawki kroimy w grubsze plastry, posypujemy resztą cukru waniliowego,
pozostawiamy żeby troszkę puściły sok, jak mam wenę, to je jeszcze
"dziabię" widelcem.
Sosik
truskawki, jogurt naturalny, opcjonalnie cukier - blendujemy
Naleśnik nadziewamy truskawkami, polewamy sosikiem, przyozdabiamy truskawkami.
Druga nagroda - niespodzianka, trafia do autorki przepisu, który najbardziej pobudził nasze ślinianki - w weekend będziemy się delektować :)
Deser:
truskawki miksuję na miazgę, dodaję rozpuszczoną galaretkę, pozostawiam do
zastygnięcia. Serek mascarpone łączę z rozpuszczoną czekoladą. Potem układam
warstwami, można dodać jakieś owoce na wierzch:)
Proste i pyszne! Wybaczcie, to nam wystarczyło :P
Przepis ten przysłała Mała Sowa - gratuluję :)
Obie zwyciężczynie proszę o przesłanie adresów pocztowych na mój adres mailowy
asia.gutow@gmail.com
Reszcie uczestniczek dziękuję za zabawę i za pyszne przepisy - wszystkie będę testowała, poza tymi, które znałam wcześniej ;)
Pozostałe przepisy:
EdytaL - Tort Mojito
Mrumru -
Jogurt
bananowy z musem lub dżemem z jagód/malin :) . Bierzemy jogurt naturalny i
pokrojonego banana - miksujemy/blendujemy. Wlewamy do szklanki lub słoiczka.
Na wierzch nakładamy wedle uznania mus lub drzem (oczywiście najlepiej domowy,
najlepiej taki z jesiennych przetworów, lub świeżo przyrządzony) z malin lub
jagód.
Anna Parszewska -
Składniki:
1 brokuł
3 - 4 ząbki czosnku,
opakowanie makaronu świderki,
1 łyżka masła,
20 dag boczku
15 - 20 dag sera żółtego
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy, studzimy. Następnie gotujemy makaron
świderki. Boczek kroimy w małą kostkę i topimy na patelni. Przestudzony brokuł
blendujemy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i masło i mieszamy
wszystko. Ugotowany makaron dodajemy do boczku na patelni lekko podsmażamy i
następnie dodajemy masę brokułową mieszamy wszystko do połączenia składników,
przekładamy
na talerz i posypujemy startym żółtym serem i gotowe.
Wyplatanki - Bomba truskawkowo-czekoladowa
barbaratoja -
Pieczemy
biszkopt (tak jak kto lubi, gdy nie ma się sprawdzonego przepisu , to w
internecie lub w starej książce kucharskiej przepisów na biszkopt bez liku ).
Jeszcze ciepły przekrawamy na dwie części. Na ciepły przekrojony biszkopt
wlewamy prosto z opakowania duży pojemnik zwykłej śmietany 18%. Na śmietanę
wkładam pokrojone truskawki wg uznania , ja lubię dużo, Składamy biszkopt w
całość i odstawiamy do ostygnięcia.
EdytaJabloniee -
Woda smakowa. Przepis wymyśliłam sama i często go zmieniam. Tym razem w mojej wodzie
pływają: imbir, listki świeżej mięty, cytryna i mrożony arbuz.
Przygotowanie jest bardzo proste, najpierw zalewam plasterek imbiru i
gałązkę mięty odrobiną wrzątku, następnie dolewam zimnej wody
mineralnej, dorzucam kawałek mrożonego arbuza (mogą być truskawki lub
zwykłe kostki lodu) i plasterek cytryny.