czwartek, 17 października 2013

Pieguski.

Przepis na te ciasteczka dostałam od Przyjaciółki - oczarował nas ich smak i łatwość wykonania. 

Składniki:
250g miękkiego masła lub margaryny
1 szklanka cukru kryształu (lub mniej)
2.5 szklanki mąki pszennej
0.5 łyżeczki sody
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
0.5 łyżeczki soli
1 jajo
bakalie

Jajo utrzeć z cukrem i połączyć z miękkim masłem. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem i sodą i dodawać do masy ucierając ją. Dodać bakalie - u nas były to pokrojone orzechy włoskie, suszone morele, rodzynki, słonecznik i płatki migdałów. Z masy robić kuli wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - należy pamiętać o zachowaniu odległości między kulkami, bo ciasto nieco "rozleje" się podczas pieczenia.
Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 15 minut.
Ciasteczka warto przechowywać w zamkniętym pojemniku, wtedy staną się mięciutkie.
No, chyba że ktoś lubi chrupać ;)


1 komentarz:

Dziękuję za Twój czas poświęcony mojemu wpisowi :)