wtorek, 8 lipca 2014

Tarta z jagodami.

Ci, którzy śledzą mój profil na Facebook-u wiedzą, że ostatnio spędziłam parę godzin w lesie, zbierając jagody. Choć nie jest to moje ulubione zajęcie, warto było się "pomęczyć", aby w efekcie móc delektować się pysznościami.
Dziś mam dla Was świetny przepis na wyjątkową tartę. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki i w oryginale jest to tarta z jeżynami. Myślę, że maliny czy nawet truskawki będą równie smacznym nadzieniem.
Kwintesencją jest ciasto - razowe. Nietypowo? Sprawdźcie zatem, jak smacznie :)

Składniki na ciasto:
225g mąki pszennej razowej
50g cukru pudru
150g zimnego masła
szczypta soli
tłuszcz do nasmarowania formy

Masło posiekałam z mąką i solą, dodałam cukier puder i szybko wyrobiłam ciasto. Podzieliłam na dwie części - większą i mniejszą, a potem obie schłodziłam w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie wysmarowaną formę na tartę wylepiłam większą częścią ciasta (można ciasto rozwałkować i przenieść do formy, ja wiecznie wkurzam się przy wałkowaniu :) ), ponakłuwałam widelcem,  na ciasto położyłam kawałek papieru do pieczenia i wysypałam na to suchą fasolę - jako formę obciążenia, aby ciasto zbytnio nie urosło. Ciasto podpiekłam przez 10 minut w temperaturze ok. 190ºC, potem wysypałam fasolę i usunęłam papier i piekłam jeszcze przez 7 minut. Po upieczeniu ciasto przestudziłam.

Nadzienie:
500g jagód (jeżyn, malin)
4 łyżki cukru (lub wedle uznania)
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki wymieszać. Jeżyny i maliny to owoce delikatne, więc i mieszać trzeba delikatniej. Moje jagody były dość jędrne, więc nieco je pogniotłam, aby puściły trochę soku i lepiej połączyły się z sypkimi składnikami. Nadzienie wyłożyłam na ciasto, a z mniejszej części surowego ciasta, które zostało w lodówce powycinałam serduszka i przykryłam nimi jagodowe nadzienie. Można też inaczej przykryć górę - zrobić z ciasta kratkę, wyciąć listki. 
Ciacho powędrowało do piekarnika na kolejne 20 minut, a po wystudzeniu osypałam je jeszcze cukrem pudrem i zajadałam ze smakiem :) 
Razowa tarta - super. Nadzienie - niebo w gębie. Z niecierpliwością czekam na jeżyny, bo z razową tartą się nie rozstanę :)






I mieliśmy jeszcze koktajl - to zdecydowanie mój faworyt smakowy :)

Smacznego ;)

13 komentarzy:

  1. Co prawda jestem już po kolacji, ale to ciasto z tą ilością owoców wygląda bardzo kusząco:-). Jeszcze dodatek ciekawej mąki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwierz, pyszności. Razowe ciasto jest bardziej chrupiące, choć pod taką warstwą owoców to i tak jest miękkie ;P

      Usuń
  2. Oj Asiu ale kusisz, ja bardzo żałuję że nie mogę jechać w tym roku na jagody, narobiłaś mi mega smaka, może zrobię tartę z mrożonych zapasów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno mrożone jagody nie tracą smaku, więc warto to wypróbować. A jeśli brak jagód, to i inne letnie owoce będą pyszne :)

      Usuń
  3. Juz czuje, jak rozplywa sie w mojej buzi... pedze cos przekasic ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. o rany to ja chce i tarte i koktajl, po 3 dokładki

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie lubię tart, ale koktajl to mój faworyt!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Czyli coś miłego znalazłaś w tym wpisie :)

      Usuń
  6. Mmmm...normalnie jem oczami :) super, zarówno na tartę, jak i na koktajl bym się skusiła

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój czas poświęcony mojemu wpisowi :)