środa, 19 marca 2014

Mleczna kanapka.

Dziś mam dla Was przepis na ciasto. Pochodzi ono ze strony MojeWypieki
Ciasto "mleczna kanapka" - sama nazwa jest kusząca, a ja po zjedzeniu jednego kawałeczka po prostu wsiąkłam. Mocno słodkie, "zamulające" wręcz, ale takie dobre. Polecam. :)

Składniki na biszkopt: 
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżki kakao
2 łyżki oleju
Najlepiej, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodawać po kolei żółtka i dalej miksować, ale na mniejszych obrotach. Dodać olej. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem i kakao i pomału dodawać do masy. Masę wyłożyć na wyłożoną papierem bądź wysmarowaną blaszkę (u mnie 25x35cm) i pieczemy w nagrzanym do 170°C piekarniku przez ok. 25 min - do suchego patyczka. Przestudzone ciasto kroimy poziomo na dwie części.

Składniki na masę:
1/2 szklanki mleka
2/3 szklanki cukru
16g cukru wanilinowego
2 szklanki mleka w proszku
350g masła w temperaturze pokojowej

Mleko (to mokre:)) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Przestudzić. Masło utrzeć, pomału dodając do niego przestudzone mleko z cukrami oraz mleko w proszku. 
Gotową masą przełożyć biszkopty. Ja od siebie dolny biszkopt posmarowałam Nutellą, na to dopiero nałożyłam masę - polecam takie rozwiązanie, jak słodzić to na maksa ;)
 
Polewa:
100g czekolady
70g masła

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Udekorować ciasto.
Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu i wyjąć ok. 30 minut przed konsumpcją aby zmiękło.




7 komentarzy:

Dziękuję za Twój czas poświęcony mojemu wpisowi :)