sobota, 25 października 2014

Jabłka pod kruszonką.

Witajcie!
Dzisiejszy wpis dedykuję mojej Przyjaciółce. To ona zrobiła mi ogromną niespodziankę i radość, prezentując na urodziny kokilki. Dzięki niej z listy chcieja odhaczyłam kolejną pozycję ;)
Pierwszym smakołykiem, jaki przygotowałam w tych foremkach były jabłka pod kruszonką, szumnie zwane crumble. Przepis z niezawodnej strony Moje Wypieki.

Skład:
120g masła
150g mąki pszennej
50g płatków owsianych
250g cukru
1 łyżeczka cynamonu
700g jabłek - obranych i pokrojonych na kawałki

Foremki (u mnie w ilości 6 sztuk) wysmarowałam masłem. Jabłka wymieszałam z połową ilości cukru i włożyłam do foremek. Mąkę, płatki, cynamon i resztę cukru wymieszałam, pozostałą ilość masła dodałam do tych sypkich składników i zrobiłam kruszonkę. Kruszonką posypałam jabłka. Foremki ułożyłam sobie na blaszce do pieczenia i wsadziłam całość do piekarnika nagrzanego do 180ºC. 


Całość piekłam przez 35 minut. Po upieczeniu, na gorący deser kładłam dodatkowo po łyżce lodów śmietankowych - uwierzcie mi na słowo, było pyyyysznie :)
Deser bajecznie prosty, i co jest w nim najlepsze - zamiast jabłek można tak potraktować wszelakie owoce :)

22 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie. Gdzie podać adres do wysyłki? :D pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie się czyta i ogląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z lodami ciasto smakowicie to wygląda:). A że mamy porę jabłek jeszcze to niewiele trzeba:).

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo jak super ze pokazałas :) na stronie moje wypieki tyle pomysłów że zaczynam ogladać,czytać,, a na pieczenie brakuje czasu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ja przy oglądaniu tej strony od razu robię się głodna i mam dziesiątki przepisów wydrukowanych do spróbowania ;)

      Usuń
  5. ulala wygląda mega apetycznie:) kokilek zazdroszczę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pychota! Wspaniale wyglądają te jabłuszka. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności.... uwielbiam kruszonkę i jabłka też!

    OdpowiedzUsuń
  8. Deser wygląda wspaniale! Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój czas poświęcony mojemu wpisowi :)